Wilt u een woning verbouwen of renoveren? Dan hebt u misschien een bouwvergunning nodig. En de nodige financiële middelen. Maar kent u de normen waaraan uw woning moet voldoen? Of weet u hoeveel btw u moet betalen op de facturen? En weet u ook welke premies u kunt krijgen?

Plannen en kostenraming

Voor u start met de verbouwing moet u weten wat haalbaar is. Wat wilt u veranderen aan uw woning? Wat is technisch mogelijk? Zijn er plannen van de huidige woning en het perceel? En hebt u voldoende budget?

Voor info en advies over mogelijke kosten kunt u terecht bij een architect of bij uw bank:

  • kosten van een eventuele lening
  • ereloon van de architect
  • administratieve kosten (waarborg, …)
  • voorbereidende werken (stabiliteit, veiligheid, landmeter, …)
  • facturen (sloop, ruwbouw, schrijnwerk, bepleistering, isolatie, dakwerken, technieken, …) en btw-tarief (6% of 21%)
  • vernieuwing of vervanging van aansluitingen (water en riolering, elektriciteit, gas, kabel)
  • tijdelijke verhuis, opslagplaats voor meubelen.

U kunt de kosten wel drukken met premies van de Vlaamse overheid, uw gemeente of provincie of uw netbeheerder. Sommige werken mag u ook inbrengen in uw belastingaangifte.

Leningen voor renovatie

Als uw eigen financiële middelen niet volstaan, moet u geld lenen:

  • U kunt een renovatielening bij een bank aangaan.
  • Als u een laag inkomen hebt, komt u misschien in aanmerking voor een sociale lening voor renovatie.
  • Voor energiebesparende investeringen kunt u ook een goedkope energielening krijgen.

Als u een hypothecaire lening voor uw woning afsluit, kunt u zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Een sociale of goedkope lening afsluiten

In Vlaanderen bestaan verschillende mogelijkheden om een goedkope of sociale lening af te sluiten voor de aankoop, de renovatie of verbouwing van…

Energielening

Wilt u in uw woning werken uitvoeren om energie te besparen, bijvoorbeeld door isolatie, hoogrendementsglas of door een oude stookketel te vervangen…

Verzekering gewaarborgd wonen

Bent u een hypothecaire lening aangegaan om een woning te bouwen, te kopen en/of te renoveren? Dan komt u misschien in aanmerking voor de gratis…

Duurzaam en ecologisch verbouwen

Voor advies over bouwmaterialen en energiebesparing kunt u terecht bij architecten en aannemers.

Wilt u vrijblijvend en onafhankelijke informatie over duurzaam of ecologisch bouwen en wonen? Dan kunt u terecht bij het Vlaams Instituut voor bio-ecologisch bouwen en wonen (VIBE vzw) of bij de Provinciale Steunpunten voor Duurzaam Bouwadvies. Ze adviseren niet alleen over energiezuinig bouwen, maar houden ook rekening met de impact van een woning op de gezondheid.

Bouwvergunning

Voor grondige verbouwingen hebt u een omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig. In principe is ook de medewerking van een architect verplicht.

Voor kleine wijzigingen is een vergunning niet verplicht, maar moet u de verbouwingen wel melden aan de gemeente. Vraag aan uw gemeente of de werken al dan niet zijn vrijgesteld van vergunning of meldingsplicht.

Als bouwheer kunt u uw aanvraag voor omgevingsvergunning zelf indienen op papier. Als de medewerking van een architect verplicht is, dan moet de architect de aanvraag digitaal indienen in het omgevingsloket. De bouwheer moet het aanvraagdossier wel ondertekenen.

U krijgt uw vergunning als uw bouwplannen aan de stedenbouwkundige vereisten voldoen. Omwonenden krijgen de gelegenheid om opmerkingen te geven bij de plannen (openbaar onderzoek).

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning vervangt en verenigt verschillende vergunningen: omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (vroegere…

Melding of vrijstelling van vergunning voor kleine bouwwerken

Doet u kleine bouwwerken aan of rond uw woning (plaatsen van een tuinhuis, aanleggen van een vijver of zwembad), dan hebt u niet altijd een…

Verplichtingen bij verbouwingen

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde normen voldoen (energie, ventilatie, waterverbruik, …). Ook voor kleine aanpassingen die u niet aan uw gemeente moet melden, moet u rekening houden met wettelijke verplichtingen (bv. dakisolatie, dubbel glas). Lees meer over een woning verbouwen bij www.vlaanderen.be


Mortex look

Mortex is een decoratieve pleister op basis van cement en kalk waarmee u uw vloeren, muren, plafonds, keuken- en badkamermeubels kunt laten bekleden. Mortex is duurzaam, waterdicht, hittebestendig en kan daardoor op bijna iedere ondergrond geplaatst worden.

Traplift plaatsen

Veiligheid en comfort boven alles. Een traplift kan volledig op maat van jouw trap worden gemaakt en kan worden afgestemd op jouw specifieke situatie. Elke lift rijdt op batterijen, waardoor je bij een stroompanne niet vast komt te zitten en de lift nog steeds kan gebruiken. plateaulift