Bouwen is de laatste jaren een pak duurder geworden. En de komende jaren zal er nog veel bijkomen, door strengere energie- en milieunormen. De mensen van de Bouwunie hebben een simulatie gemaakt.

Hoeveel duurder is nieuwbouw eigenlijk geworden?

Gekeken naar de pure bouwkost, dan telde je voor een gemiddelde woning in 2017 325.000 euro neer. Dat is een huis van 200 m² met een inkom, wc, berging, woonkamer, open keuken, 2 slaapkamers en een badkamer.

Strengere energienormen

In 2018 betaal je voor datzelfde huis al 332.000 euro (btw inbegrepen, maar verder een bescheiden schatting). Om aan de strengere energienormen te voldoen, kwam er nog een condenserende gaswandketel bij, een speciaal ventilatiesysteem, extra isolatie en een kleine installatie zonnepanelen.

Tegen 2021 betaal je voor dat huis al 350.000 euro. Want het huis moet dan voldoen aan de zogenaamde ‘BEN’-norm, dus “bijna energieneutraal” zijn. Dan komt er nog een warmtepomp bij, nog meer zonnepanelen en extra isolatie. Conclusie: het huis kost in vier jaar tijd ruim 7,5 procent meer aan bouwkost alleen.

En dan wordt er nog geen rekening gehouden met bouwmaterialen, die dit jaar 3 tot zelfs 15 procent duurder zijn geworden. In die prijs zit ook nog geen bouwgrond, architect of notaris. Als dat allemaal wel meetelt, dan wordt de kostprijs tussen 556.000 en 585.000 euro.


Wordt nieuwbouw onbetaalbaar in België? Vastgoedsector denkt van wel

De Belgische vastgoedsector is niet bijster hoopvol over de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen, zo blijkt uit een enquête van de bank ING. Bouwgronden worden almaar duurder en de ecologische normen almaar strenger en dat drijft de prijs op. Een belangrijk gevolg, zo denken de vastgoedexperts: almaar minder mensen zullen eigenaar zijn van hun eigen huis.

De voorbije jaren was de nieuwbouwappetijt, zeker in Vlaanderen, best hoog. Het aantal afgeleverde bouwvergunningen lag in de afgelopen 5 jaar 10 procent hoger dan het gemiddelde in de tien jaar daarvoor. Vooral voor appartementen waren er heel veel aanvragen.

Volgens een enquête van ING bij 253 experts uit de vastgoedsector (makelaars, ontwikkelaars, aannemers, …) zijn die nieuwbouwwoningen ook al bij al betaalbaar voor de consument. Meer dan de helft is daarvan overtuigd. Maar over de toekomst maken ze zich meer zorgen: 7 op de 10 vastgoedexperts denken dat nieuwbouw in de toekomst minder betaalbaar zal zijn.

De meesten (35 procent) denken dat vooral de stijgende prijzen voor bouwgronden de betaalbaarheid van nieuwbouw doen afnemen.

“We zien dat die prijs van gronden in de voorbije 20 jaar sterker is gegroeid dan de prijs van bestaande woningen en ook veel sterker dan de inflatie (de algemene levensduurte, red.)”, legt ING-econoom Steven Trypsteen uit. “Dat heeft natuurlijk alles te maken met de populariteit van bouwen en de economische conjunctuur stimuleert die activiteit nog. En als de vraag stijgt, stijgen de prijzen.”

Kan de bouwsector zelf iets doen om nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden? Trypsteen denkt van wel. “Investeren in nieuwe technologie bijvoorbeeld zou ervoor kunnen zorgen dat de productiviteit verhoogt en dat impliceert lagere kosten. Daar is ook optimisme over. Meer dan 70 procent van de sector denkt bijvoorbeeld dat 3D-printing meer zal worden ingezet in de komende jaren.”

Ook kan je kleiner bouwen en dat zou de grondkost doen zakken. “Dat kan je natuurlijk niet tot in het oneindige toepassen. Er zijn minimumnormen. Maar die trend zal zich in de komende 5 jaar wel verderzetten.”

Relevante bedrijven

sleutel op de deur

Je verhuist het liefst van al morgen al? Dan is een sleutel-op-de-deur-woning helemaal iets voor jou. Bij Woningbouw Taelman kan je naast villabouw ook terecht voor sleutel-op-de-deur-projecten. Instapklare woonprojecten waarbij je wel heel snel kan gaan verhuizen! Lees verder als je meer wilt te weten komen over welfsels.

Ramen en deuren verkooppunt

Wenst u ramen op maat? Ook hiervoor kunt u bij ons terecht. Voor al uw deuren en ramen kiest u steevast uit een selectie van hoogkwalitatieve materialen als aluminium, gelakte kunsthars en kunststof. Neem voor al uw ramen op maat gerust een kijkje tussen onze realisaties ter inspiratie.

Gevelreiniging

Bij het reinigen van gevels is het van groot belang dat dit vakkundig gebeurt. Gevelreiniging bevat enkele verschillende aspecten naarmate de vervuiling aan de gevel .Bij een kleine vervuiling wordt voornamelijk de zachte gevelreiniging toegepast d.m.v. hogedrukreiniging of nevelstralen onder lage druk. Bij hardnekkige vervuiling kunnen er chemicaliën of granulaten toegevoegd worden om de reiniging kracht bij te zetten. Bij zware vervuiling waarbij de bovenste laag kan verwijderd worden, wordt de techniek zoals zandstralen of droogijsstralen gebruikt. We doen steeds een onderzoek om de meest geschikte behandeling te kunnen toepassen.